Forskare har äntligen upptäckt knepet för att få bananer att alltid vara gula, utan att använda aluminiumfolie.
Under hela sommaren vill många konsumenter äta hälsosamt och färskt. Och det minsta man kan säga är att frukt, som bananer, tydligt blir det perfekta valet.
Bananer mognar mycket snabbt
Bananer är utan tvekan en av de mest populära frukterna i världen. Och det finns goda skäl till det: de är lätta att äta, rika på näringsämnen och har en riktigt söt smak.
Det är därför som bananer finns i fruktkorgar, smoothies och kakor. Men det finns ett verkligt problem med denna frukt som alla älskar. Det är att den mognar så snabbt.
Bananer tenderar nämligen att mogna mycket snabbt. Många konsumenter brukar se bruna fläckar på frukterna. Detta förändrar dess utseende, konsistens och smak.
Hur banankonsumtion kan påverka din hälsa utan att du vet om detMen nu har en vetenskaplig upptäckt kommit som kommer att förändra allt. Många människor använder sig av olika förvaringstips för att bananer inte ska mogna för snabbt.
De tvekar till exempel inte att sätta aluminiumfolie runt stjälken. Andra väljer att lägga dem i kylskåpet. Dessa knep kan vara effektiva på kort sikt.
Tyvärr har dessa metoder aldrig hindrat bananernas naturliga mognadsprocess. Forskare vid British Tropical Society har utvecklat en helt ny teknik för bananer.
Ett stort framsteg
Det är en metod som gör att frukterna kan förvaras längre, utan fläckar och utan kvalitetsförlust. Det är en process som kallas Geigs (Gene Editing Induced Gene Silencing). Tricket går ut på att inaktivera de gener som ansvarar för att frukten blir brun.
Tvärtemot vad många tror handlar det inte om att skapa genetiskt modifierade bananer. Det tillsätts nämligen inget främmande DNA. Forskarna inaktiverar helt enkelt vissa naturliga mekanismer i frukten som påskyndar dess nedbrytning.
Detta gör att bananerna behåller sitt färska utseende längre. Det underlättar transport, försäljning och konsumtion. Å andra sidan är det en stor innovation som inte alla gillar.
Vissa konsumenter har reservationer mot genetisk manipulation. Men enligt forskarna är det en teknik som inte innebär någon hälsorisk. Det skulle också minska matsvinnet.
Tack vare denna teknik kan du fortfarande fortsätta att njuta av bananernas fördelar. De kommer fortfarande att vara rika på kolhydrater och kalium. Kalium är ett mineral som är viktigt för humörreglering och blodtrycksreglering.
En sak är säker, detta framsteg kommer utan tvekan att glädja alla bananälskare.